Fades

Fades és un grup de música mallorquí en llengua catalana que reivindica la consciència lingüística i la lluita pels drets LGBT.

Nascut espontàniament al final del 2022, Fades està format per dos mallorquins i un català (Ferran Pi, Vicenç Calafell i Àngel Exojo), tots tres estudiants de filologia catalana a la Universitat de les Illes Balears. La idea del projecte va sorgir per a omplir un buit en la indústria: fins al moment no hi havia música marcadament queer de Mallorca. El nom del grup és la reapropiació d’un insult proferit contra membres de la comunitat LGBTIQ.

Autoproduïts, fan una barreja de pop, house i música urbana. S’inspiren en La Zowi, Frank Ocean, Beyoncé, ZOO, Bad Gyal i el k-pop, entre d’altres. Utilitzen notòriament l’autotune. Com a artistes, se senten molt identificats amb la Generació Z i veuen en les xarxes socials un suport al seu treball artístic.

Van debutar amb el senzill «Gay Revenge», un sampleig de la cançó «Idò un café» de Maria Hein. Més endavant, l’abril del 2023, van presentar l’àlbum Amigues i autotune.

En el primer any d’activitat, van fer més de vint concerts, esdevenint un dels grups emergents amb més projecció dins de l’escena musical balear.