Manifest

18 anys de cançons i lluites

Enguany que el Feslloc celebra la seua majoria d’edat, fem balanç amb deu punts que defineixen la nostra trajectòria.
1
Posicionament de la música en valencià
Descentralització de la cultura
2

Acostar la cultura a nous espais, fora de les grans ciutats: un repte agosarat fet realitat. Des de l’inici, el Feslloc va apostar per convertir Benlloc, un poble menut i orgullós de la seua condició de territori rural, en un focus d’atracció i difusió cultural que, alhora, servira per a dinamitzar l’economia local.

El treball que unes poques persones van iniciar fa 18 anys a Benlloc (la Plana Alta) amb l’objectiu de fer realitat un festival de música en la nostra llengua, ha ajudat molt al creixement i la consolidació de propostes que empren el valencià en les seues creacions musicals.

El Feslloc ha estat una incubadora de projectes, un aparador atractiu i còmplice on les i els artistes sempre han volgut acudir a presentar els seus treballs. En aquest sentit, hem contribuït a visibilitzar-los i a posicionar la seua música en el panorama nacional i estatal.

3
Cultura sense finalitat lucrativa

L’Associació Cultural Feslloc és una entitat sense finalitat lucrativa, l’objectiu de la qual és promoure el talent musical en valencià. El festival no persegueix l’enriquiment ni el repartiment de beneficis. El nostre major guany és haver celebrat dèsset edicions i no deure ni un cèntim a cap artista ni empresa de serveis.

4
Les dones, als escenaris

A diferència d’altres esdeveniments musicals, en què la presència de les dones als escenaris és testimonial, el Feslloc els ha atorgat, any rere any, un major protagonisme. Així, hem passat d’un percentatge baix de presència femenina en el cartell (al voltant del 20 %, en les primeres edicions), al 60 % en l’edició de 2023.

Com a festival feminista, recollim la reivindicació històrica de donar suport a les artistes fora de dates assenyalades, com el 8M i el 25N, i de visibilitzar el seu talent i llegat en tots els espais possibles.

Acampada gratuïta
5

Som l’únic festival que manté la gratuïtat en la zona d’acampada. L’extensa pineda de Benlloc ha esdevingut un espai icònic, poblat de tendes de campanya, d’ombra i de bon ambient, en què centenars de persones teixeixen relacions i coneixences. L’acampada del Feslloc és casa i un entorn segur.

El Feslloc també ha servit perquè feslloqueres i feslloquers coneguen nous projectes i formes de vida en entorns rurals i fer valdre el treball del municipi en la creació d’oportunitats laborals i de generació de riqueses en pobles menuts.

5
Suport a noves ruralitats
Vincles que teixeixen territori
7

Les relacions que s’estableixen entre gent d’arreu del País Valencià, les amistats encetades entre concert i concert, en la pineda, en la cua de les barres, en les taules redones, en les partides de frontó a mà… El Feslloc no sols és música; també són els vincles que es creen en eixos dies de màgia i complicitat compartida.

Resiliència

El Feslloc és un espai que abraça xicotetes revolucions quotidianes i festives. L’activisme cultural i lingüístic és més efectiu des d’una perspectiva lúdica. Per això, les activitats esportives, les xarrades, la projecció de documentals, els tallers… són una part fonamental de la programació.

9
Activisme lúdic, crític i saludable

El Feslloc ha demostrat ser un festival resilient, acostumat a superar obstacles de tota classe. Ningú no ens ha regalat mai res. No defallírem quan les diferents administracions polítiques ens donaren l’esquena i volgueren condemnar-nos al silenci i a la marginalitat. Ara que, novament, el context sociopolític és tan hostil davant el fet natural de viure, estimar i cantar en valencià, tampoc ens plegarem de braços.

La pervivència i la credibilitat del festival són el fruit d’un treball ininterromput, altruista i tenaç, des de l’any 2007, fent costat a la gent que crea música en la nostra llengua.

8
10
Tan viu i reivindicatiu com sempre

Mai hem sigut un festival gran. Mai, tampoc, hem aspirat a ser-ho. Sabem qui som, d’on venim i què volem ser. Tenim els cors plens d’arraps, però les nostres mans són expertes en apartar pedres del camí i en dibuixar itineraris musicals que creen lligams indestructibles entre artistes, públic, llengua i territori.

Ni el menyspreu d’alguns polítics ni la cobdícia d’alguns negocis musicals, gens sensibles amb la cultura i la llengua del nostre país, ens faran callar. Amb el vostre suport, benvolgut públic, el Feslloc està més viu que mai!