En Tol Sarmiento

ETS (En Tol Sarmiento, Iécora, Rioja Alabesa, 2005) aconsegueix el cim musical d’Euskal Herria després de 18 anys de creixement escalonat. Les plataformes digitals el posicionen com el grup més escoltat en basc (88 milions d’streams i 441.000 oients mensuals totals), i prova d’això és la repercussió que està tenint la gira de 2023. El grup ha exhaurit les deu mil entrades totals dels concerts de sales, consolidant-se com la banda del moment.

Mitjançant les seues cançons encomanadisses, ETS s’ha convertit en un fenomen curiós que ja no sols mou masses juvenils, sinó que arriba a tota la família (xicalla, adolescents, pares/mares i persones majors). A més, en moltes escoles prenen al grup com a referent en valors humans i treballen les seues cançons en els diferents cicles educatius.

El grup ha demostrat ser capaç de mobilitzar a milers de persones i el seu èxit ha anat creixent disc rere disc. Amb sis treballs d’estudi i un directe, moltes de les seues cançons s’han convertit en vertaders himnes: Zurekin Batera, Aukera Berriak, Guretzat… En els potents xous del grup, es desferma energia per tots els racons, aconseguint crear un ambient festiu, ballable i visceral. En 2023 ETS haurà mobilitzat a més de 120.000 persones per a veure el seu xou de places.

El grup de La Rioja-alabés ha protagonitzat també una xicoteta revolució en l’àmbit sociolingüístic euskaldun, atés que van començar a escriure cançons únicament en castellà i han anat transformant el seu procés creatiu i madurant-lo, fins a acabar cantant íntegrament en basc. D’aquesta manera, el grup mostra que és possible professionalitzar i consolidar un gran projecte musical en basc en zones no bascòfones.