Pep Gimeno “Botifarra”

Josep Gimeno i Montell, conegut pel nom artístic de Pep Gimeno «Botifarra» (Xàtiva, 21 de març de 1960) és un cantaor tradicional valencià reconegut per la seua tasca de recopilació i conservació de la cultura musical valenciana. Des de 1976 ha dut a terme una important tasca de posada en valor i adaptació de cançons de la tradició oral valenciana.

Des del 2006, quan va gravar el seu primer disc en solitari, ‘Si em pose a cantar cançons’, que va ser guardonat amb el Premi Ovidi 2007 al millor disc de folk, ha publicat 9 discos, sol o amb col·laboracions d’altres artistes, com Ahmed Touzani, Pau Cháfer o Quico el Cèlio. El xativí ha rebut un bon nombre de reconeixements, com ara el Premi Enderrock, la Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural, la Medalla d’Honor del Consell Valencià de Cultura o el Premi 9 d’Octubre de l’Ajuntament de Xàtiva.

‘Ja ve l’aire’ és el seu desé disc d’estudi i està editat per El Mico Entertainment. Es tracta d’un recull de cançons de treball en clau femenina, el qual compta amb les col·laboracions, al CD, de Maria Arnal, Noelia Llorens ’Titana’, Carmen París i Judit Neddermann.

El disc, que compta amb 14 temes i se centra en la recuperació de melodies tradicionals i les cançons de magatzem i de treball, s’ha complementat amb arranjaments i revisions per adaptar-les a l’actualitat i aportar-los una sonoritat contemporània sense perdre de vista les bases de la cançó d’arrel tradicional.

En aquesta nova gira, Pep Gimeno ‘Botifarra’ s’envolta d’una nova banda, integrada per Tóbal Rentero, Jordi Pastor, Robert Moreno, Miquel Pérez i Martina Sabariego. A més a més, el cantautor xativí Feliu Ventura també ha tingut una important participació en la gènesi del nou disc, com a lletrista.